Качественото здравеопазване в Северозапада е проблем, училища стоят затворениСредствата за

...
 Качественото здравеопазване в Северозапада е проблем, училища стоят затворениСредствата за
Коментари Харесай

Петър Петров: Искам да превърна Монтана в богат и модерен град

 
Качественото опазване на здравето в Северозапада е проблем, учебни заведения стоят затворени Средствата за общините са малко и са парцелирани от ръководещи партии Децентрализацията оказва помощ единствено на огромните градове Няма правна и житейска логичност кметските мандати да се лимитират Не съществува спор за националния празник - това е Трети март Има заплаха използването на язовир " Огоста " да бъде подарено на частна компания, споделя адв. Петър Петров, депутат от " Възраждане " и претендент за кмет на общината
 
-->
- Адв. Петров, за какво решихте да се кандидатирате за кмет на Монтана?

- Роден съм в този град и детството ми е минало в Северозапада. Втори мандат съм депутат от 12 МИР Монтана и в огромна част от активността ви е по тематики, въпроси и проблеми в община Монтана и региона. Старая се да бъда деен в активността си като депутат от този регион, познавам много от жителите на общината, непрекъснато споделям с тях и заради тези аргументи локалната конструкция на " Възраждане " в Монтана ми гласоподава доверие наред с националното управление да ме издигне като претендент за кмет. А персоналните ми аргументи са, че за последните 25 години от моя умишлен живот по никакъв метод не виждам развиване на града и желая едно доста по-различно, ново и съвременно ръководство за него и хората в него, вместо настоящето безвремие и обезлюдяване, на което съм очевидец. А такова може да се случи единствено с нови и младежи както на кметската позиция, по този начин и в състава Общинския съвет, който в болшинството от случаите приема всичко с единогласие.   

- Кои са най-големите проблеми на града и какви решения оферирате?

- Най-големият проблем е бедността. Това е най-бедният регион с най-ниските приходи освен в България, а и в Европейския съюз, към този момент 15 година, откакто се присъединихме към него и в резултат на поредните дейности на локалната и държавната власт в тенденция да обеднява популацията и да се поддържа невисок неговия обществен статус, с цел да е подвластно както от локални феодали, по този начин и от предприемачи, които не желаят да заплащат високи заплати. Преди, когато бях юноша, си споделях, че нищо не мога да направя, че могат тези в Народното събрание, в Министерски съвет. Е, към този момент съм част от Народното събрание в групата на " Възраждане " и мога, въпреки и малко, да трансформира това и посредством персонални дейности, а освен да виждам безучастно в профил. Решението на беднотията и безработицата е единствено целенасочена държавна политика към подкрепяне на такива изостанали региони. Говоря за подкрепяне както на жителите, по този начин и на бизнес-инициативите. Целта е да се пресече актуалната наклонност от 20 години насам към 90% от младежите над 18-годишна възраст да емигрират от града и района.

В Монтана има проблем с качествените медицински грижи, излъгаха ни, че щяло да има хеликоптери и хеликоптерни площадки за транспортиране на заболели. В града има затворени учебни заведения и няма филиал на висше образователно заведение. Борбата с пазаруването на гласове в района съществено куца. Затова е належащо и доста по-целесъобразно разходване на общинския бюджет в тенденция обезпечаване на по-добри здравни услуги, на по-добро образование и на съответна битка с битовата престъпност. Това са трите стълба на всеки един здрав социум и Монтана не би трябвало да прави изключение.

- Започнахте подписка за провеждането на референдум " за " или " срещу " построяването на фотоволтаичен парк в язовир " Огоста ". Какъв е казусът?

- Проблемът е, че следващ държавен запас, освен това обект с национално значение, ще бъде възложен на непознати така наречен вложители, като няма изясненост какви ще са финансовите изгоди нито за страната, нито за локалните поданици. Както с безплатните американски бази, както с концесията за златото, по този начин и в този момент има заплаха язовирът да бъде харизан от страната с поддръжка от страна на актуалната локална власт без да е предпазен националният интерес и то забележете - посредством законодателни промени, т.е. отговорността ще бъде трансферирана върху Народното събрание за тази концесия. Никой не споделя на жителите на град Монтана, че даването на тази концесия не значи, че основата на язовирната стена, която има незабавна потребност от ремонт, ще бъде ремонтирана; никой не им споделя, че язовирът ще бъде ограден от частния вложител и достъпът до него няма да бъде по този начин свободен, както досега; че жителите на Монтана по никакъв метод няма да се възползват от създаваното електричество в подобен предстоящ фотоволтаичен парк; и най-важното - че няма да има стопански изгоди за района. Освен че не са осведомени, жителите на Монтана не са и питани желаят или не всичко това да се случи с този язовир, който е непроменяемо обвързван с града. Тъй като ние от " Възраждане " изповядваме правилото на директната народна власт, при който не някой различен, не даже и аз в Народното събрание, а самите поданици да решат най-важните въпроси, които ги засягат, то и по тази причина сме инициирали провеждането на локален референдум, на който жителите на Община Монтана да се произнесат съгласни ли са или не да бъде построен фотоволтаичен парк вътре в язовир Огоста.

- Достатъчно средства за общините ли са планувани в бюджета за 2023 година и спомага ли той за превъзмогване на икономическите неравенства сред районите?

- Не, несъмнено. Не единствено че средствата за общините не са задоволителни, само че и тези средства от дълго време са " парцелирани " сред ръководещи партии, които ще ги провиснал, локални управляващи, които ще ги разпределят и обръчи от компании, които ще ги получат за осъществяването на баснословно скъпи публични поръчки без действителен резултат. Това е главният механизъм, върху който е построено финансирането на общините и в обсъжданията през днешния ден Бюджет 2023 няма нищо по-различно. Именно по тази причина той няма да преодолее икономическите неравенства сред районите, тъй като нито има държавна политика за превъзмогването на това растящо неравноправие, нито пък има особено законодателство в тази тенденция. Веднага щом имаме болшинство, ние от Възраждане ще приемем подобен закон. 

- Един от целите на държавното управление е децентрализацията на общините. Каква е позицията на " Възраждане "?

- Нормално е позицията на това съдружно държавно управление, концентрирано в ръководството на столицата и огромните градове, с огромни доходи в общинските бюджети, да упорства за по-голямата им децентрализация. Така то се надява посредством своите кметове и общински съветници да разпределя за харчене повече средства, събирани от общините. В момента дори се разисква закон, с който общините да могат да събират санкции по Закона за придвижване по пътищата и да получават до 70% от сумите по тях. Но той ще има резултат единствено в по-големите общини, където трафикът е огромен. За страдание, по-малките общини имат нужда от интензивно взаимоотношение с страната и по-голяма тяхна автономия няма да подкрепи техния сегашен крах, който е всеобщ с някои изключения.

- Подкрепяте ли концепцията на ПП-ДБ за ограничение на кметските мандати до два?

- Няма никаква житейска или правна логичност, един кмет, в случай че има сполучливо ръководство и жителите на общината са удовлетворени от това, да не може да бъде избиран трети или четвърти мандат. Няма и състоятелни доводи, изложени от предлагащите тази смяна, в тенденция за ограничение на кметските мандати до два. Ако се прави вероятно отпратка към мандатите на президента, то той е избиран в суверенна и самостоятелна териториална единица, каквато е страната, като са лимитирани и опциите за надзор върху фигурата му. При кмета това не е по този начин и дейностите му подлежат на надзор от разнообразни институции, точно по тази причина аз не поддържам ограничаването на мандатите. Но считам, че българските жители са тези, които би трябвало да се произнесат на референдум по този въпрос - какъв брой дълго желаят да ги ръководи един избираем от самите тях кмет.

- Трети март или 24 май? Кой да бъде националният празник на България?

- Подобен спор не стои - Трети март е националният празник на Република България от доста генерации насам. Това е основополагащата дата в българската история, поради която дата можем да честваме през днешния ден и останалите бележити дати от календара на формалните празници. Трябва да се означи друго - че сходна полемика съзнателно се повдига от обединението на евроатлантиците, с цел да сее разделяне измежду българското общество.

- Каква правосъдна промяна поддържа " Възраждане?

- " Възраждане " поддържа правосъдна промяна, която да е ориентирана към ефикасна правдивост и правораздаване, което да работи в действителност за жителите, а не да основава у тях към този момент 3 десетилетия усещане за корупция и неефективност в битката против престъпността. За нас би трябвало да се вкара неотложен надзор върху всички актове и дейности на магистратите, което ще предотврати случаите на пороци в правораздаването, които да лимитират правата на жителите. Трябва да се вкара и по-ефективна и действителна отговорност за магистратите по отношение на издаваните от тях незаконосъобразни актове. Привърженици сме както на самостоятелната конституционна тъжба, по този начин и на опция за правосъдно обжалване на отвод или непроизнасяне по сигнали на жители, подадени до администрацията, а също и на понижаване на държавните такси за завеждане на каузи. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР